Epäiletkö tartuntaa?

Lieväoireisen koronaviruksen aiheuttaman taudin voi sairastaa kotona tavallisen flunssan tapaan.

Flunssaoireissa kannattaa tehdä kaupasta tai apteekista ostettava koronan kotitesti. Lisätietoa kotitesteistä löydät THL:n sivuilta.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden, raskaana olevien tai riskiryhmään kuuluvien tulee hakeutua viralliseen koronatestiin myös jatkossa. Vakavissa oireissa tulee edelleen hakeutua terveydenhuoltoon hoidon tarpeen arviointia varten.

Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee jäädä kotiin sairastamaan, kunnes on kuumeeton ja oireet ovat vähentyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi.

Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse enää varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, ellei henkilö tarvitse koronapassia tai virallista eristys- tai karanteenitodistustatodistusta. Mikäli sairastuminen pitkittyy, tulee hakeutua terveydenhuoltoon lääkärin arviota varten.

Koronatestauksesta huolehtii pääsääntöisesti oma kotikuntasi.

Jos oman kunnan näytteenottoon ei pääse, koronanäytteitä otetaan

 • yli 16-vuotiailta maanantaista sunnuntaihin Oulun seudun yhteispäivystyksessä
 • alle 16-vuotiailta lasten päivystyksessä
 • Oulaskankaan yhteispäivystyksessä viikonloppuisin kaikilta näytteenottoa tarvitsevilta. Arkipäivinä näytteitä otetaan vain sairaalan henkilöstöltä.

Jos tarvitset hoitoa tai hoidon tarpeen arviointia, soita numeroon 116 117. Puhelimitse saat toimintaohjeet ja tarvittaessa sinut ohjataan koronavastaanotolle tai näytteenottoon.

Hätätilanteessa soita aina 112.

Näytteenotto on maksuton. Mikäli et pääse näytteenottoon, muista perua aikasi. Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättömästä varauksesta peritään 50,80 e sakkomaksu 15 vuotta täyttäneiltä.

Koronatestaus Oulun seudun yhteispäivystyksessä (OSYP)

Pohjois-Pohjanmaan yli 16-vuotiaat asukkaat voivat varata ajan koronanäytteeseen Oulun seudun yhteispäivystykseen. Jos vointisi on heikentynyt ja tarvitset hoitoa, voit tulla suoraan yhteispäivystykseen ilman ajanvarausta.

 • Siirry Nordlabin ajanvaraukseen
 • Näytteenotto on avoinna ma–su klo 7.15–21. Ajanvaraus avataan edellisenä päivänä klo 22.
 • Varaa mukaasi kelakortti, ajokortti tai passi. (Huom! Ulkomaalaisilla asiakkailla tulee olla mukanaan eurooppalainen sairaanhoitokortti tai passi ja vakuutusasiakirja.)
 • Koronatestaukseen saapuville on oma sisäänkäynti, K-ovi.


Lasten koronatestaus lasten päivystyksessä

Alle 12-vuotiaan lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona. Myös lapsilta voi ottaa koronan kotitestin. 

Lasten koronanäytteet pyydetään ottamaan ensisijaisesti omassa terveyskeskuksessa. Jos oman kunnan näytteenottoon ei pääse, näytteitä otetaan lasten päivystyksessä Oulun yliopistollisessa sairaalassa. OYSin lasten päivystyksen koronatestiajat on varattu ensisijaisesti seuraaviin tilanteisiin:

 • lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.
 • lapsella on oireita ja perheessä on henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.
 • oireinen lapsi tulisi testata myös silloin, jos perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä henkilöitä.
 

Näytteenotto ajanvarauksella lasten päivystyksessä on auki seuraavasti:

 • arkisin klo 17-18
 • viikonloppuisin (ja arkipyhinä) klo 11-17.


Lasten päivystyksen koronanäytteenottoon varataan aika Nordlabin ajanvarauksen kautta. Näytteenottoaikoja on lasten päivystyksessä rajallisesti. 

Jos ajan varaaminen ei onnistu, voit soittaa arkena Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414 tai iltaisin ja viikonloppuna päivystysavun numeroon 116 117.

Mikäli epäilet lapsesi tarvitsevan lääkärin arviota, soita päivystysavun numeroon 116117.

Koronatestaus Oulaskankaan sairaalassa

Koronanäytteitä otetaan Oulaskankaan yhteispäivystyksessä viikonloppuisin kaikilta näytteenottoa tarvitsevilta. Arkipäivinä näytteitä otetaan vain sairaalan henkilöstöltä.

Oulaskankaan näytteenottoon saavutaan edelleen vain ajanvarauksella. Ajanvarausnumero 08 315 7575 on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 8-11.