Epäiletkö tartuntaa?

Jos et ole saanut koronarokotetta tai olet saanut vasta yhden rokoteannoksen, hakeudu koronatestiin jos sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita etkä ole aikaisemmin sairastanut koronaviruksen aiheuttamaa tautia tai taudin sairastamisesta on aikaa yli kuusi kuukautta. 

Oireettomia tai viimeisen kuuden kuukauden aikana koronavirustaudin sairastaneita henkilöitä ei pääsääntöisesti testata.

Jos olet saanut kaksi rokoteannosta, sinun ei tarvitse hakeutua flunssaoireissa koronatestiin, vaan voit jäädä  kotiin, ellet ole altistunut koronavirukselle viimeisen kahden viikon aikana etkä työskentele sosiaali- ja terveysalalla. Koronatestejä otetaan edelleen voinnin huononemisen takia hoidontarpeen arviointiin hakeutuvilta henkilöiltä, vaikka heillä olisikin kaksi rokotetta.

Koronatestauksesta huolehtii pääsääntöisesti oma kotikuntasi.

Jos oman kunnan näytteenottoon ei pääse, koronanäytteitä otetaan

  • yli 16-vuotiailta maanantaista sunnuntaihin Oulun seudun yhteispäivystyksessä
  • alle 16-vuotiailta maanantaista sunnuntaihin lasten päivystyksessä
  • Oulaskankaan yhteispäivystyksessä viikonloppuisin kaikilta näytteenottoa tarvitsevilta. Arkipäivinä virka-ajan ulkopuolella vain sote-alan työntekijöiltä sekä heidän lapsiltaan (10-vuotiaat ja sitä nuoremmat.) 

Jos tarvitset hoitoa tai hoidon tarpeen arviointia, soita numeroon 116 117. Puhelimitse saat toimintaohjeet ja tarvittaessa sinut ohjataan koronavastaanotolle tai näytteenottoon.

Hätätilanteessa soita aina 112.

Näytteenotto on maksuton. Mikäli et pääse näytteenottoon, muista perua aikasi. Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättömästä varauksesta peritään 50,80 e sakkomaksu 15 vuotta täyttäneiltä.

Koronatestaus Oulun seudun yhteispäivystyksessä (OSYP)

Pohjois-Pohjanmaan yli 16-vuotiaat asukkaat voivat varata yhteispäivystykseen näytteenottoajan. Jos vointisi on heikentynyt ja tarvitset hoitoa, voit tulla suoraan yhteispäivystykseen ilman ajanvarausta.

  • Siirry Nordlabin ajanvaraukseen
  • Näytteenotto on avoinna ma–su klo 7.15–21. Ajanvaraus avataan edellisenä päivänä klo 22.
  • Varaa mukaasi kelakortti, ajokortti tai passi. (Huom! Ulkomaalaisilla asiakkailla tulee olla mukanaan eurooppalainen sairaanhoitokortti tai passi ja vakuutusasiakirja.)
  • Koronatestaukseen saapuville on oma sisäänkäynti, K-ovi.

Näytteenotto on maksuton. Mikäli et pääse näytteenottoon, muista perua aikasi. Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättömästä varauksesta peritään 50,80 e sakkomaksu 15 vuotta täyttäneiltä.

Lasten koronatestaus lasten päivystyksessä

Jos oman kunnan näytteenottoon ei pääse, näytteitä otetaan Lasten päivystyksessä Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS). 

Lasten päivystyksen koronanäytteenottoon varataan aika Nordlabin ajanvarauksen kautta.

Mikäli epäilet lapsesi tarvitsevan lääkärin arviota, soita lasten päivystyksen neuvontanumeroon 08 315 5260.

Näytteenotto  lasten päivystyksessä on auki seuraavasti:

  • arkisin klo 13-18  (ajanvaraus aukeaa klo 10.00)

  • viikonloppuisin (ja arkipyhinä) klo 11-18 (ajanvaraus aukeaa klo 8.00)

Koronatestaus Oulaskankaan sairaalassa

Koronanäytteitä otetaan Oulaskankaan yhteispäivystyksessä  viikonloppuisin kaikilta näytteenottoa tarvitsevilta. Arkipäivinä virka-ajan ulkopuolella vain sote-alan työntekijöiltä sekä heidän lapsiltaan (10-vuotiaat ja sitä nuoremmat.)

Oulaskankaan näytteenottoon saavutaan edelleen vain ajanvarauksella soittamalla numeroon 08 315 7575. Puhelimeen vastataan arkena klo 13 – 20 ja viikonloppuisin klo 7-15.