Epäiletkö tartuntaa?

Lieväoireisen koronaviruksen aiheuttaman taudin voi sairastaa kotona
tavallisen flunssan tapaan.

Flunssaoireissa voi halutessaan tehdä kaupasta tai apteekista ostettavan koronan kotitestin. Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse enää varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Lisätietoa kotitesteistä löydät THL:n sivuilta.  Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee jäädä kotiin sairastamaan, kunnes on kuumeeton ja oireet ovat vähentyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden, raskaana olevien tai riskiryhmään kuuluvien (joille suositellaan neljättä koronarokotusta) tulee hakeutua viralliseen koronatestiin myös jatkossa. Vakavissa oireissa tulee edelleen hakeutua terveydenhuoltoon hoidon tarpeen arviointia varten.

Koronatestauksesta huolehtii pääsääntöisesti oma kotikuntasi.

Ohjeet testauksesta löydät esimerkiksi kunnan nettisivuilta. Linkit kuntien sivuille löydät tältä sivulta.

Jos tarvitset hoitoa tai hoidon tarpeen arviointia, soita numeroon 116 117. Puhelimitse saat toimintaohjeet ja tarvittaessa sinut ohjataan koronavastaanotolle tai näytteenottoon.

Hätätilanteessa soita aina 112.

Koronatestaus OYSissa

Koronanäytteitä otetaan OYSin piha-alueella sijaitsevassa näytteenottokontissa. 

Ohje koronatestiin tuloon

Kontti sijaitsee sairaalan edustalla S- ja N-ovien välissä.  Näytteitä otetaan kontissa ilman ajanvarausta ma-pe klo klo 15-20 ja la-su klo 8-12.

Asiakas saa testituloksen tekstiviestinä 30–60 minuuttia testin teon jälkeen. Vastaukset siirtyvät OmaKantaan noin vuorokauden viiveellä.

Testiin menevän tulee rekisteröityä ennakkoon 9Livesin järjestelmään ja täyttää esitietolomake.

Toimi näin:

 • Täytä tietosi avautuvaan lomakkeeseen. Valitse testauspiste.
 • Yhteenvetosivulla tarkista tietosi ja valitse maksuvaihtoehtojen alta “Maksupäätemaksu paikan päällä”. Testi on maksuton. Tämän jälkeen lähetä ilmoittautuminen. Kun saat viestin “Kiitos tilauksesta”, voit mennä testiin milloin vain testipaikan aukioloaikana.

Koronatestaus Oulaskankaalla

Oulaskankaalla koronatestejä otetaan sairaalan edustalla sijaitsevassa näytteenottokontissa. Oulaskankaan näytteenottokontissa näytteitä otetaan ilman ajanvarausta la-su klo 14-16. 

 

Pohjois-Pohjanmaan yli 16-vuotiaat asukkaat voivat varata ajan koronanäytteeseen Oulun seudun yhteispäivystykseen. Jos vointisi on heikentynyt ja tarvitset hoitoa, voit tulla suoraan yhteispäivystykseen ilman ajanvarausta.

 • Siirry Nordlabin ajanvaraukseen
 • Näytteenotto on avoinna ma–su klo 7.15–21. Ajanvaraus avataan edellisenä päivänä klo 22.
 • Varaa mukaasi kelakortti, ajokortti tai passi. (Huom! Ulkomaalaisilla asiakkailla tulee olla mukanaan eurooppalainen sairaanhoitokortti tai passi ja vakuutusasiakirja.)
 • Koronatestaukseen saapuville on oma sisäänkäynti, K-ovi.

   

Lasten koronatestaus lasten päivystyksessä

 

Lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testiin hakeutumista. Myös lapsilta voi ottaa koronan kotitestin. Riskiryhmään kuuluvien lapsien (joille suositellaan neljättä koronarokotusta) tulee hakeutua terveydenhuollon näytteenottoon.

Lasten koronanäytteet pyydetään ottamaan ensisijaisesti omassa terveyskeskuksessa. Jos oman kunnan näytteenottoon ei pääse, näytteitä otetaan lasten päivystyksessä Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Näytteenotto ajanvarauksella lasten päivystyksessä on auki seuraavasti:

 • arkisin klo 17-18
 • viikonloppuisin (ja arkipyhinä) klo 11-17.

   

Lasten päivystyksen koronanäytteenottoon varataan aika Nordlabin ajanvarauksen kautta. Näytteenottoaikoja on lasten päivystyksessä rajallisesti. 

Mikäli epäilet lapsesi tarvitsevan lääkärin arviota, soita päivystysavun numeroon 116117.

Koronatestaus Oulaskankaan sairaalassa

Koronanäytteitä otetaan Oulaskankaan yhteispäivystyksessä viikonloppuisin oireisilta henkilöiltä PPSHP:n näytteenottokriteerien mukaisesti. Lieväoireisen henkilön, joka ei kuulu riskiryhmään tai terveydenhuollon hoitohenkilöstöön, ei tarvitse hakeutua näytteenottoon. Hän voi halutessaan tehdä kotitestin. Arkipäivinä näytteitä otetaan vain sairaalan henkilöstöltä.

Oulaskankaan näytteenottoon saavutaan edelleen vain ajanvarauksella. Ajanvarausnumero 08 315 7575 on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 8-12.