Jos olet sairastunut koronaan

Koronatestin vastausta odotetaan kotona erityksessä. Keskeistä on välttää lähikontaktia muihin ihmisiin. Lue lisää:

Tietoa koronapotilaalle ja altistuneelle

Tartuntatautilääkäri voi määrätä korona-altistuneen myös karanteeniin. Karanteenissa olevaa oireetonta henkilöä ei testata. Lue lisää THL:n verkkosivulta.

Jos sinulla on varattu lääkäri- tai muu vastaanottoaika, ole yhteydessä hoitavaan yksikköön.

Koronapassi

Koronapassi on todistus, joka kertoo, onko passin omistaja rokotettu, onko hän sairastanut hiljattain koronan tai onko hänellä tuore negatiivinen testitulos koronavirustestistä. Käytännössä koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Koronapassin käyttöönotto tarkoittaa, että henkilö voi näyttää EU:n koronatodistusta sisäänpääsyn yhteydessä esimerkiksi eri tilaisuuksissa tai tapahtumissa.

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille. Rajoitusten kohteina olevat toimijat voivat vaihtoehtoisesti ja oman valintansa mukaan edellyttää asiakkailtaan tai osallistujilta koronapassin käyttöä tai noudattaa valtioneuvoston, aluehallintoviranomaisten ja kuntien asettamia rajoituksia. Sekä yksityiset että julkiset toimijat voivat edellyttää koronapassin käyttöä.

Lue lisää koronapassista.

Koronatestin vastauksen odottaminen

Koronavirus sairastetaan tyypillisesti kotona.  

Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee. Riskiryhmien tulee olla yhteydessä muita herkemmin terveydenhuollon ammattilaisiin. Ota yhteyttä myös jos sinulla on riskitekijöitä verisuonitukoksille.

Hätätapauksessa soita hätänumeroon 112. 

Lue lisää mm. töihin palaamisesta.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. 

Apua ja tukea verkkosivuilta

Mielenterveystalo tarjoaa tukea koronavirukseen liittyvän huoleen ja epävarmuuteen.

Terveyskylän Koronabotti on kysely, joka ohjaa ja antaa neuvoa koronavirusaltistukseen ja -oireisiin liittyvissä kysymyksissä.

Ammattilaisten tuottamaa tietoa infektiotaudeista ja niiden ehkäisystä löytyy Terveyskylän infektiotalosta.

Miten korona tarttuu?

Korona tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Tartuntoja ehkäistään pitämällä huoli turvaväleistä ja noudattamalla hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, Koronavirukset ovat kuitenkin rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään. Lisätietoa koronan tarttumisesta.

Matkustaminen ulkomaille

Matkustamiseen ja koronavirusepidemiaan liittyviä ohjeita on koottu muun muassa THL:n sivuille. Nopeat muutokset epidemiatilanteessa ovat edelleen mahdollisia. Tästä syystä THL kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta, kun matkustetaan EU- ja Schengen-alueelle ja maihin, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

THL suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle poikkeuksena maat, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Todistus negatiivisesta koronatestituloksesta

Koronatietoni.fi -palvelusta voi tulostaa maksuttoman todistuksen koronatestistä. Palvelusta voi saada todistuksen Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksessa NordLabissa ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) jäsenkunnissa vuoden 2021 aikana tehdystä testistä.

Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Varmistathan esimerkiksi ennen matkaa, että kuljetusyhtiö tai muu kolmas osapuoli hyväksyy todistuksen.

Ohjeita ja vinkkejä työantajille ja yrityksille

Suomen Yrittäjät  tuottaa aktiivisesti ohjeita ja neuvoja yrityksille ja työnantajille. Verkkosivustolta löyty laaja tietopankki ja vinkkejä työturvallisuuteen ja viestintään työpaikoilla.            

Ohjeita ammattilaisille

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjeita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, esimerkiksi pitkäaikaishoidon palveluntarjoajille löytyy ppshp.fi-sivuistolta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Yleisimpiin koronaa koskeviin kysymyksiin vastataan useilla verkkosivuilla. Yleistä ja ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja  epidemian valtakunnallisesta tilanteesta on koottu THL:verkkosivulle.

Alueellisiin rajoituksiin ja paikallisen toimintaan liittyvää tietoa löytyy Aluehallintovirasto AVI: verkkosivulta.  

Usein kysyttyjen kysymysten osio löytyy myös Terveyskylästä.

Ohjeita eri kielillä – instructions in different languages

Alla tietoa koronapotilaalle ja altistuneelle eri kielillä.
Below you can find instructions concerning coronavirus.