Todistus negatiivisesta koronatestituloksesta

Koronatietoni.fi -palvelusta voi tulostaa maksuttoman todistuksen koronatestistä. Palvelusta todistuksen voi saada Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksessa NordLabissa ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) jäsenkunnissa tehdystä testistä.

Viimeisimmän negatiivisen testituloksen todistusta voi käyttää esimerkiksi välttämättömän matkustamisen yhteydessä. Todistukseen merkitään henkilötiedot, testipäivä ja testaustapa. Tarvittaessa todistukseen voi täydentää myös passin tiedot, jos kohdemaa sitä edellyttää.

Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Se on saatavilla suomen kielellä, pian myös englannin- ja ruotsinkielisenä. Palvelun tuottaa Helsingin yliopistollinen sairaala. Todistuksen voi tulostaa vain vuoden 2021 aikana tehdyistä koronanäytetuloksista.

PPSHP tai NordLab eivät ole vastuussa, jos kuljetusyhtiö tai muu yhtiö ei hyväksy todistusta. On käyttäjän omalla vastuulla selvittää, kelpuuttako kolmas osapuoli todistuksen.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. 

Apua ja tukea verkkosivuilta

Ennen omaan terveyskeskukseen tai päivystyksen neuvontanumeroon soittamista voit tehdä Omaolo-palvelun koronavirusoirearvion.

Myös Mielenterveystalo tarjoaa tukea koronavirukseen liittyvän huoleen ja epävarmuuteen.

Terveyskylän Koronabotti on kysely, joka ohjaa ja antaa neuvoa koronavirusaltistukseen ja -oireisiin liittyvissä kysymyksissä.

Ammattilaisten tuottamaa tietoa infektiotaudeista ja niiden ehkäisystä löytyy Terveyskylän infektiotalosta.

Koronatestin vastauksen odottaminen

Koronavirus sairastetaan tyypillisesti kotona.  

Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee. Riskiryhmien tulee olla yhteydessä muita herkemmin terveydenhuollon ammattilaisiin. Ota yhteyttä myös jos sinulla on riskitekijöitä verisuonitukoksille.

Hätätapauksessa soita hätänumeroon 112. 

Lue lisää mm. töihin palaamisesta.

Miten korona tarttuu?

Korona tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Tartuntoja ehkäistään pitämällä huoli turvaväleistä ja noudattamalla hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, Koronavirukset ovat kuitenkin rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään. Lisätietoa koronan tarttumisesta.

Matkustaminen ulkomaille

THL suosittaa omaehtoista karanteenia tietyistä maista Suomeen palaaville

Tarpeetonta matkustamista kannattaa välttää. Matkustamiseen liittyvä ohjeistus voi muutta nopeallakin aikataululla. Asiaan liittyen kannattaa seurata THL.n sekä Rajavartiolaitoksen ohjeistuksia. Myös valtioneuvoston verkkosivulle ohjeistetaan matkustamiseen liittyvissä asioissa.

Rajoitukset korona-aikana

Suomen kokonaistilannetta rajoitusten osalta voi seurata valtioneuvoston verkkosivulta.

Pohjois-Pohjanmaata koskevat rajoitukset löytyvät tältä verkkosivulta

Kuntia koskevat asiat löytyvät kuntien omilta verkkosivuilta. 

Ohjeita ja vinkkejä työantajille ja yrityksille

Suomen Yrittäjät  tuottaa aktiivisesti ohjeita ja neuvoja yrityksille ja työnantajille. Verkkosivustolta löyty laaja tietopankki ja vinkkejä työturvallisuuteen ja viestintään työpaikoilla.            

Ohjeita ammattilaisille

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjeita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, esimerkiksi pitkäaikaishoidon palveluntarjoajille löytyy ppshp.fi-sivuistolta.

Jos olet sairastunut koronaan

Koronatestin vastausta odotetaan kotona erityksessä. Keskeistä on välttää lähikontaktia muihin ihmisiin. Lue lisää:

Tietoa koronapotilaalle ja altistuneelle

Tartuntatautilääkäri voi määrätä korona-altistuneen myös karanteeniin. Karanteenissa olevaa oireetonta henkilöä ei testata. Lue lisää THL:n verkkosivulta.

Jos sinulla on varattu lääkäri- tai muu vastaanottoaika, ole yhteydessä hoitavaan yksikköön.

Ohjeita eri kielillä – instructions in different languages

Alla tietoa koronapotilaalle ja altistuneelle eri kielillä.
Below you can find instructions concerning coronavirus.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Yleisimpiin koronaa koskeviin kysymyksiin vastataan useilla verkkosivuilla. Yleistä ja ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja  epidemian valtakunnallisesta tilanteesta on koottu THL:verkkosivulle.

Alueellisiin rajoituksiin ja paikallisen toimintaan liittyvää tietoa löytyy Aluehallintovirasto AVI: verkkosivulta.  

Usein kysyttyjen kysymysten osio löytyy myös Terveyskylästä.