Koronarokotukset

Kunnat järjestävät koronarokotukset ja kertovat, mitkä ryhmät ovat milloinkin rokotusvuorossa ja mistä rokotuksen saa. Seuraa siis oman kuntasi viestintää.

Koronarokotukset etenevät kunnissa ikäryhmittäin. Rokotusten aikatauluun vaikuttaa rokotteiden saatavuus.

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Rokotetta tarjotaan kaikille yli 16-vuotiaille. 

THL:n 17.6. antaman suosituksen mukaisesti riskiryhmään kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset voidaan käynnistää. Rokotteena käytetään Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Lasten riskiryhmät ovat samat kuin 16 vuotta täyttäneiden riskiryhmät, jotka on aiemmin määritelty koronarokotusjärjestystä varten.

Kunnat avaavat riskiryhmiin kuuluvien nuorten rokotusaikoja varattaviksi sitä mukaa, kun rokotteita on saatavilla. Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen on mahdollista tällä hetkellä voimassa olevan koronarokotusasetuksen perusteella. Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia alle 16-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta Suomessa.

Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Lisäksi koronarokotteen varoaika muihin rokotteisiin poistui ja koronarokotteen voi ottaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa.

Pohjois-Pohjanmaalla on käytössä kaksi rokotetta: BionTech-Pfizer ja Moderna. Rokotteet vaativat kaksi rokotekertaa parhaan suojan saamiseksi. Toinen rokote pistetään, kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut kolme kuukautta.

Tehosterokote annetaan sillä paikkakunnalla, missä ensimmäinen rokote on saatu, koska THL ohjaa rokotteet rokotustilastojen kautta kuntiin. Tehosterokotusaikoja (2. rokote) voi siirtää vain terveydellisestä syystä. Lomamatkailu tai muu vastaava ei ole hyväksyttävä syy.dist

Rokotusjärjestys

Rokotukset etenevät Pohjois-Pohjanmaalla kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Rokotusjärjestyksen tavoitteena on vähentää vakavia tautitapauksia, ehkäistä ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä.

Rokotusten edistyminen

Tietoa rokotusten edistymisestä Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla on koottu THL:n sivuille. Rokotuskartassa on ajantasaista tilannetietoa maakunnan ja yksittäisten kuntien rokotuksista. Kartan kautta löytyy myös infoa rokotusten etenemistä ikäryhmittäin.

Koronarokotuksen jälkeen

Täysin rokotetut ihmiset voivat THL:n arvion mukaan tietyissä yhteyksissä tavata muita ihmisiä kotioloissa varsin turvallisesti myös ilman maskia tai turvavälejä. Suositus käyttää maskeja muun muassa julkisilla paikoilla ja julkisessa liikenteessä on kuitenkin yhä voimassa. Se koskee yhtä lailla rokotettuja kuin rokottamattomiakin.

Täysin rokotetulla tarkoitetaan ihmistä, joka on saanut Suomessa käytettävillä koronarokotteilla kaksi rokoteannosta. Edellytyksenä on, että toisen annoksen saamisesta on kulunut vähintään viikko, jotta rokotuksen suojateho on ehtinyt kehittyä riittävän vahvaksi.

Neuvot koskevat myös ihmisiä, jotka ovat sairastaneet laboratoriotestillä todetun koronainfektion ja ovat saaneet vähintään yhden rokotuksen. Tällöin rokoteannoksen saamisesta on pitänyt kulua vähintään viikko.

Rokotusten ansiosta sinulla on erittäin hyvä suoja koronavirustautia vastaan. Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa suojan ainakin kuudeksi kuukaudeksi. Koronarokotteiden synnyttämän immuniteetin kestoa ei vielä tiedetä.

Koronatodistukset

Suomen kansallinen koronarokotustodistus päivittyy yhteen toimivaksi EU:n koronarokotustodistuksen kanssa 22. kesäkuuta alkaen. EU:n koronarokotustodistus löytyy Omakannasta.

Kansallinen koronarokotustodistus vaihtuu EU:n koronarokotustodistukseen Omakannassa automaattisesti 22.6. Esimerkiksi puhelimeen tallennettu tai Omakannasta paperille tulostettu kansallinen koronarokotustodistus kannattaa vaihtaa paremmin tunnettuun EU:n koronarokotustodistukseen.

Yli 90 prosentille rokotetuista voidaan jo muodostaa koronarokotustodistus. Eräiltä alueilta tiedot tulevat Omakantaan viiveellä myös kesäkuussa, joten rokotustodistukset eivät vielä näy aivan kaikille rokotetuille henkilöille. Jatkossa todistus on saatavilla Omakannasta viimeistään 5 vuorokauden kuluessa rokotuksesta.

Kaikki EU:n koronatodistukset ovat kansalaisille maksuttomia ja todistuksissa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Henkilöt jotka eivät käytä Omakantaa, voivat tällä hetkellä saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta, jos todistus esimerkiksi matkustamiseen välttämättömästi tarvitaan.  EU:n koronarokotustodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella.

Todistuksen sisältö ja oikeellisuus voidaan tarkastaa digitaalisella lukusovelluksella. Suomessa lukusovellus on käytettävissä 1. heinäkuuta. Jatkossa sitä voivat käyttää terveysviranomaiset, rajaviranomaiset sekä virka-apuviranomaiset kuten poliisi ja puolustusvoimat.

Lisätietoa THL:n sivuilla

Lisätietoa: