Rokotusten edistyminen Pohjois-Pohjanmaalla

Mitä suurempi rokotteesta vastustuskykyä saaneiden määrä on, sitä lähempänä on aika, jolloin koronavirus tai sen tunnetut muunnokset eivät pysty enää leviämään väestössä ja voimme palata turvalliseen arkeen.

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Sitä tarjotaan kaikille yli 12-vuotiaille. Rokotteet vaativat kaksi rokotekertaa parhaan suojan saamiseksi. Toinen rokote pistetään 6-12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta.

Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen. Koronarokotteen voi ottaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa.

Tietoa rokotusten edistymisestä Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla on koottu THL:n sivuille. Rokotuskartassa on ajantasaista tilannetietoa maakunnan ja yksittäisten kuntien rokotuksista.

Rokotusjärjestys

Rokotukset etenevät Pohjois-Pohjanmaalla kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Rokotusjärjestyksen tavoitteena on vähentää vakavia tautitapauksia, ehkäistä ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä.

Koronarokotuksen jälkeen

Rokotusten ansiosta sinulla on erittäin hyvä suoja koronavirustautia vastaan. Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa suojan ainakin kuudeksi kuukaudeksi. Koronarokotteiden synnyttämän immuniteetin kestoa ei vielä tiedetä.

Koronarokotus vähentää koronaviruksen erittymistä merkittävästi ja ehkäisee viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Rokotus ei kuitenkaan estä tartuntoja kokonaan. Siksi on tärkeää, että noudatat varotoimia, kun tapaat rokottamattomia ihmisiä tai ihmisiä, joilla on suurentunut riski saada vakava koronavirustauti. Kun käytät maskia ja pidät etäisyyttä, suojaat heitä tartunnalta.

Pohjois-Pohjanmaalla voimassa olevan ohjeistuksen mukaan kaksi rokoteannosta saaneen henkilön ei tarvitse hakeutua flunssaoireissa koronatestiin, ellei hänellä ole tiedossa altistumista koronavirukselle viimeisen kahden viikon ajalta, jos hän ei työskentele sosiaali- tai terveysalalla. Koronatestejä otetaan edelleen voinnin huononemisen takia hoidontarpeen arviointiin hakeutuvilta henkilöiltä, vaikka heillä olisikin kaksi rokotetta.

Täyden rokotussarjan saanutta henkilöä ei yleensä aseteta altistumisen jälkeen karanteeniin. Hänen on kuitenkin mentävä testiin, jos hän saa altistumisen jälkeen oireita.

Koronatodistukset

EU:n koronarokotustodistus löytyy Omakannasta. Todistus on saatavilla Omakannasta viimeistään 5 vuorokauden kuluessa rokotuksesta.

Kaikki EU:n koronatodistukset ovat kansalaisille maksuttomia ja todistuksissa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Henkilöt jotka eivät käytä Omakantaa, voivat tällä hetkellä saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta, jos todistus esimerkiksi matkustamiseen välttämättömästi tarvitaan.  EU:n koronarokotustodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella.

Lisätietoa THL:n sivuilla